Barion Pixel
egyensulyert bt
STRESS RELEASE

Wellness Kineziológia avagy a jó közérzet kineziológiája

A Dr. Wayne W. Topping által kifejlesztett kineziológiai rendszer olyan egyszerű stresszcsökkentési, stresszkezelési technikák alkalmazását teszi lehetővé a hétköznapi életben, amelyek segítségével azonnal redukálható a magas stressz szint és az ember képessé válik arra, hogy kezébe vegye a helyzet feletti irányítást. Találjon megoldást ott, ahol eddig nem látott.

 

Hogyan működik?

 A hétköznapokban rengeteg olyan helyzettel találkozunk, aminek a megoldása problémát okoz, vagy meg sem tudjuk oldani. Agyunk ilyen helyzetben vészüzemmódba kapcsol, ami azt jelenti, hogy a tudatos gondolkodás területei (homlok lebenyi rész), amelyek segítségével képesek lennénk átgondolni a szituációt, lekapcsol és az irányítást átveszik az ősibb, a túlélésért felelős agyi területek. Ilyenkor már nem vagyunk képesek tudatos döntést hozni, hanem csak reagálni tudunk. Reagálni tudunk úgy, ahogy azt annak idején valamikor gyermek korunkban megtanultuk. A kimenetel hármas lehet: támadunk, menekülünk, vagy ledermedünk. Ezek a tipikus reakciók a stresszre, amelyeket már Dr. Selye János a stresszelmélet megalkotója is leírt.

A stresszoldó technikák visszaadják a helyzet fölötti tudatos kontrollt, így kezelhetővé válik a helyzet.

Egyik ilyen egyszerű gyakorlat, amit bárki alkalmazhat:

  • tegye egyik tenyerét a homlokára, a másikat a tarkó feletti területre,
  • gondoljon a feszültséget okozó helyzetre, eseményre, személyre,
  • tegye ezt addig, amíg úgy érzi, hogy a testi feszültség csökken, elkalandoznak a gondolatai, vagy spontán mélyeket lélegzik.

A homlok tartása már régóta ismert és ösztönösen alkalmazott stresszoldó technika. Amikor valaki erősen gondolkodik, gondterhelt akkor a homlokát szokta simogatni, de az édesanya is ezt teszi, amikor gyermekét nyugtatja.

Tegye ezt a mozdulatot a mindennapok részévé! Érdemes minden reggel rászánnia 2 percet mielőtt munkába indul. Ekkor azt képzelje el, hogy milyen feladatok állnak Ön előtt, mikkel kell majd a nap folyamán szembenéznie. Mindenképpen célszerű elvégezni esténként, elalvás előtt. Ekkor pedig a nap folyamán történteket idézze fel. Gondolja át mit csinálna másképpen, mi okozott gondot, milyen feladatot nem végzett el, amit legközelebbre halasztott. Természetesen nap közben bármikor elvégezheti, amikor úgy érzi, hogy összecsapnak feje felett a hullámok.

Egy stresszel telített helyzetben a fenti reakciónak köszönhetően általában három dolgot tehetünk:

  1. Eltávolítjuk a stresszort (stressz okozó).
  2. Eltávolítjuk magunkat a stresszortól.
  3. Megtanulunk alkalmazkodni a stresszorhoz.

 

Az 1. pont bizonyos helyzetekben jól működik. Fájdalmas emlékeket ébreszt egy tárgy a lakásban? Fogom és kidobom. Allergiás vagyok a porra? Állandóan, naponta kiporszívózok egy speciális porszívóval (ez már kicsit macerásabb, de még kivitelezhető). Igen ám, de már összetettebb pszichés helyzetekkel ez a megoldás nem tud mit kezdeni. A főnököm állandóan idegesít? Ugye nem dobhatom ki…

A 2. ponttal is hasonló a probléma. Nem tetszik egy hely, akkor elmegyek onnan és megdoldottam a problémát, azonban pl. a családomtól nem léphetek le, ha idegesítenek…

A tartósabb megoldást a 3. pont nyújtja, azaz megváltoztatom a helyzethez való hozzáállásomat és így alkalmazkodok a stresszorhoz. A kineziológiai kezelések során feltárható, hogy egy adott helyzet miért okoz stresszt számomra és így lehetővé válik, hogy a legközelebbi találkozáskor már ne csak reagáljak, hanem el tudjam dönteni, hogy mi a legjobb lépés, amit tehetek abban a helyzetben.

Amíg nem tud felkeresni szakképzett kineziológust, addig pedig alkalmazni tudja a fenti gyakorlatot az aktuális stressz csökkentésére.

Gál Attila
Kineziológus szakértő, oktató
az IKC Professzionális kineziológusa
Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó®
Lelki Kulcs tréner

Felhasznált és ajánlott irodalom:

  • Dr. Wayne Topping: Győzelem a distressz felett, Phoenix Stúdió Bt.
  • Dr. Selye János: Stress distressz nélkül, Akadémia Kiadó, 1976.
  • Polyánki Balázs: A stressz ára, Képességfejlesztő Intézet Alapítvány, 2016.

OSSZA MEG CIKKÜNKET!

8 PRAKTIKUS KINEZIOLÓGIAI GYAKORLAT (e-book)

8 praktikus kineziológiai gyakorlat borító

Töltse le most és alkalmazza azonnal ezeket a praktikus kineziológiai gyakorlatokat!