Barion Pixel
egyensulyert bt
nyak izom tesztje

Mit jelent a kineziológia?

Sok a félreértés a kineziológia körül és szinte mindenki helytelenül használja a kifejezést. Az a képzet alakult ki, hogy a kineziológia, mint szakmai megnevezés az Alkalmazott Kineziológiából (AK) kinőtt kineziológiai rendszerek / módszerek megnevezését jelenti. De ez nem igaz! Ezért tegyünk rendet ebben a zavarban!

 

A kineziológia története

A svéd Központi Királyi Torna Intézetet (Royal Central Institute of Gymnastics) Pehr Henrik Ling alapította 1813-ban. Ez volt az első fizikoterápiás intézet a világon, ahol fizikoterapeutákat képeztek. Az itt dolgozó Carl August Georgii professzor találta ki a kineziológia (kinesiology) szót 1854-ben.

NilsPosse
A kép forrása: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kinesiology

Nils Posse (1862-1895) 1894-ben vezette be a kineziológia kifejezést az USA-ba. Ő írta a „The Special Kinesiology of Educational Gymnastics” c. könyvet, a gimnasztika alkalmazásáról.

A svéd Központi Királyi Torna Intézet megalakítását követően a kineziológia szó megalkotásáig közel 2000 fizikai mozgást és 50 különböző masszázsfogást takart a kifejezés. De használták a módszereket a betegségek kezelésére is, nem csak mozgásszervi problémák kezelésére.

 

Mit jelent tehát a kineziológia?

A kineziológiának számtalan megfogalmazásával találkozhatunk. Ezekből hoztam most párat:

Maga a szó két kifejezésből tevődik össze: kinezis – mozgás + logosz – tudomány, azaz a mozgással foglalkozó tudomány.

A kineziológia az emberi vagy nem emberi test mozgásának tudományos vizsgálata.

A kineziológia fiziológiai, biomechanikai és pszichológiai dinamikai elvekkel és mechanizmusokkal foglalkozik. Igen, benne van az állatok mozgásának a tanulmányozása is.

A kineziológia alkalmazása az emberi egészségre (azaz az emberi kineziológia) magában foglalja a biomechanikát és az ortopédiát; szilárdság és kondicionálás; sportpszichológia; motorosvezérlés; készségszerzés és motoros tanulás; rehabilitációs módszerek, például fizikai és foglalkozási terápia; valamint a sport és a testedzés fiziológiáját.

Az emberi és az állati mozgás vizsgálata jelenti a mozgáskövető rendszerek, az izom- és agyi aktivitás elektrofiziológiáját, a fiziológiai funkció monitorozásának különféle módszereit, valamint más viselkedési és kognitív kutatási technikákat. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kinesiology)

 

„Értelmezésünk szerint a kineziológia nem más, mint mozgástan. Hangsúlyozni szeretném, hogy TAN, nem pedig módszer!…..igen tágan értelmezhető. A gyógytornász-fizioterapeuta az egyénnel foglalkozik, tehát a kineziológia is humán kineziológiaként értelmezhető. Szakmai irányba specializálódik, tehát egyértelmű, hogy eltéréseket tartalmaz. A gyógytornász-fizioterapeutákat szakmaspecifikus irányba alapozó kineziológia nyilvánvalóan közelebb áll az anatómiához, azon belül is a funkcionális anatómiához kapcsolódik. A kineziológia tartalmazza (tartalmazhatja), illetve foglalkozhat terhelésélettani és egyéb neurofiziológiai kérdésekkel is.” (Balogh, 1999. 15.o.)

 

„Az alkalmazott kineziológia biztonságos és non-invazív diagnosztikai rendszer, amely izomtesztelést alkalmaz a neurológiai funkció értékelésének eszközeként. A módszertan elsősorban a neuromuszkuláris funkcióra összpontosít, mivel a szerkezeti, kémiai és neurológiai szabályozó mechanizmusokhoz kapcsolódik. Az izomtesztelés felméri az idegrendszernek a betegek egészségére gyakorolt hatását, segítve az AK gyakorlóit, hogy az érzékszerv és a motoros rendszer egyensúlyában keressék a betegség forrását.” (www.icak.com)

 

E pár meghatározásból is látható, hogy a kineziológia kifejezés jelentése sokkal tágabb, mint ahogy az hazánkban elterjedt. Ha ma valaki azt mondja, hogy kineziológushoz megyek, akkor igazából arra gondol, hogy olyan szakemberhez, aki izomtesztelést használ és az Alkalmazott Kineziológiából kialakult valamelyik kineziológiai rendszerrel dolgozik. De ez a megközelítés téves.

A kineziológia jelenthet gyógytornát, masszást, mozgás terápiát, kiropraktikát stb.

Látható, hogy vannak kineziológiai módszerek, amelyek nem használnak izomtesztelést és vannak olyanok, amelyek igen. Ez utóbbin belül is találhatunk olyan módszereket, amelyek nem az Alkalmazott Kineziológiából nőttek ki, sok esetben nem is nevezhetőek klasszikusan kineziológiának, hiszen az izomtesztelést csak mint biofeedback (visszacsatolás) használják (pl: genetikai igény szerinti táplálkozás, AFT).

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy hazánkban az állam 1997-ben szabályozta a természetgyógyászati tevékenységek végzését a 11/1997. (V.28.) NM rendeletben. Meghatározásában a természetgyógyász kineziológia:

„A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek, speciális anamnézis felvétele, valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, egészségmegőrzéssel foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer.”

Ez a meghatározás inkább egészségügyi tevékenységként írja le az izomtesztelést alkalmazó módszereket. A jogszabály három rendszert nevesít is: Touch For Health, Brain Gym, One Brain. Ez azonban szintén megtévesztő, mivel ezen kineziológiai rendszerek önmagukat nem tartják egészségügyi tevékenységnek. Sőt! Az etikai kódexekből egyértelműen kiderül, hogy nem diagnosztizálnak, és nem végeznek egészségügyi tevékenységet, a Brain Gym ráadásul egy oktatási modellként határozza meg önmagát. (lsd: MKA honlap)

A 11/1997 NM rendelet alapján a helyes megnevezés a tevékenység végzőjére a kineziológiai módszerek alkalmazója lenne, vagy a 60/2003. (X.20.) ESZCSM rendelet alapján a természetgyógyász kineziológus.

A gyakorlatban azonban sajnos nem ezeket a megnevezéseket használják az állami vizsgát tett és működési engedéllyel rendelkező kineziológusok. Ennek egyik oka, hogy az OKFŐ által kiadott dokumentumon a kineziológus megnevezés szerepel.

A Magyarországi Kineziológiai Alapítvány, mint szakmai szervezet, régóta hangoztatja azt, hogy mindenki használja azt a megnevezést, amire jogosultsága van.

Azaz, aki állami vizsgát tett és rendelkezik működési engedéllyel, használja a fenti két megnevezést, ezzel megkülönböztetve magát azoktól a kineziológusoktól, akik nem tettek vizsgát, illetve akik nem az általunk alkalmazott és az Alkalmazott Kineziológiából származó módszereket használnak a munkájuk során.

Amennyiben a pontos névhasználatra is kíváncsi olvassa el a teljes cikket ide kattintva.

Remélem sikerült kicsit rendbe tenni a kineziológia, mint szakma, mint megnevezés körüli zavart és segítséget nyújtani abban, hogy miként viselkedjünk szabályosan fogyasztók megtévesztése nélkül az üzleti életben.

 

Gál Attila

az IKC professzionális kineziológusa

kineziológus szakértő és vizsgáztató

 

Források:

Balogh Ildikó: Mozgás ABC Kineziológiai alapismeretek, Kiadó: Tillinger Péter, 1999.

https://www.icak.com/what-is-applied-kinesiology2.html (letöltés: 2021.08.07.)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kinesiology (letöltés: 2021.07.25.)

https://www.kinesiology.com/pdf/Traditional_Kinesiology.pdf (letöltés: 2021.08.05.)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700011.nm (letöltés: 2021.08.05.)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0300060.esc (letöltés: 2021.08.05.)

OSSZA MEG CIKKÜNKET!

8 PRAKTIKUS KINEZIOLÓGIAI GYAKORLAT (e-book)

8 praktikus kineziológiai gyakorlat borító

Töltse le most és alkalmazza azonnal ezeket a praktikus kineziológiai gyakorlatokat!