JoomlaLock.com All4Share.net

Milyen a jó szülő?

Gál Attila Írta: 

(0 szavazat)

Ügyfeleimtől folyamatosan megkapom azt a kérdést, hogy milyen is a jó szülő? Ez a kérdés a tavaly nyári Alternatív Képességfejlesztő tábor után is felmerült több szülőben, miután elmondtuk nekik, hogy mit tapasztaltunk gyermekeiknél az 5 napos együttlét során.

Nem egyszerű gyermeket nevelni, különösen a mai világban nem. Ezt tapasztalom én is. Nagyon sok dolgora kell egyszerre odafigyelni, és nem tudja az ember eldönteni, hogy mikor cselekszik jól.

Bettelheim Bruno: Az elég jó szülő (Cartaphilus Kiadó, 2003) könyvében összefoglalja, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, elég, ha a saját fejünkkel - ahogy szokták mondani, józan paraszti eszünkkel - átgondoljuk mire van szüksége a gyermeknek és azt megadjuk neki. Azaz elég, ha csak jók vagyunk, nem kell kíválónak lennünk.

Néhány szempont ahhoz, hogy elég jók legyünk:

  • Töltsünk vele időt! Olyan időt, amikor csak rá figyelünk. Nincs telefon, TV, csak Ő. Ha több gyermekünk van, akkor mindegyikkel külön-külön töltsünk időt, hogy érezhessék azt, hogy van amikor csak ŐK a főszereplők. Ez segíthet a testvéféltékenységet is megelőzni. Ha ez csak naponta 10 perc, akkor ez a 10 perc legyen csak az övé. Természetesen fontosak azok az idők is, amiket együtt tölt az egész család.
  • Bátorítsuk arra, hogy kifejezheti, mit gondol, kíváncsiak vagyunk véleményére. SOHA ne mondjuk, hogy hülyeséget kérdezett vagy mondott, mivel ez gátolni fogja a szabad kifejezését. Javítsuk szeretettel, és értő figyelemmel.
  • Vonjuk bele - persze életkorának megfelelően - az őt érintő döntésekbe. Ne mi döntsük el pl. hogy milyen színű legyen a szobája, vagy milyen ruhát vegyünk neki. A sok döntés eredményez egészséges magabiztosságot felnőtt korban.
  • Talán a legfontosab: legyünk következetesek. A nem az legyen nem, az igen pedig igen. Pl: ha anyuka azt mondja a gyermeknek, hogy mától pakolj össze magad után, de amikor a gyerek ezt nem teszi és anyuka összepakol, akkor mit lát a gyerek, mire gondolhat? Talán valami ilyesmi jár a fejében: "Anya mond valamit, de mást csinál. Én utálok pakolni, ő kiabál egy kicsit, én bólogatok, majd ő megcsinálja helyettem. Ez így van jól."
  • Az is fontos, hogy a fontos kérdésekben a két szülő egységesen képviselje a “szülői” véleményt. Ne tudja a gyerek kijátszani egymás ellen a szülőket, mert ez feszültséget gerjeszthet a szülők közötti kapcsolatban, és a gyerek pedig egy olyan manipulációs mintát tanul meg, amivel felnőttként sok “pofon” érheti az életben.
  • Mindig dícsérje meg, bármit tesz is (bár ezt azért óvatosan, alapvető értékek elleni cselekedetnél ezt ne tegye :) )! A lényeg, hogy sokat dícsérje. Ez egyrészt motíválja őt, másrészt erősíti önbizalmát.
  • Ha a gyermek olyant tesz, ami az Ön számára nem elfogadható, akkor ne jutalmazza a figyelmével. Figyelem az is, amikor kiabál vele, vagy megveri. Inkább játszon, vagy töltsön vele időt, így nem kell másként magára vonnia figyelmét.
  • Ne csinálja meg helyette azt, ami az ő dolga. Ha vállalta a gyermek, hogy leviszi a szemetet, akkor kérje rajta ezt számon, és ne csinálja meg helyette. Ez a következetesség mellett megtanítja számára a felelősségvállalást is.
  • Legalább heti 1 alkalommal masszírozza meg. Tapasztalatom szerint nagyon érintés hiányosak a mai gyermekek. Az érintésnek rendkívül fontos szerepe van az ember életében. Az érintésről cikkünket itt olvashatja.

Ezek a szempontok nem váltják meg a világot, nem is teljesek és esetleg csak irányt mutatnak. Minden helyzet egyedi, amit egyénileg kell vizsgálni, ha probléma van.

 

Gál Attila

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.